onsdag 10 augusti 2016

Såklart inte en utan två...

...sköldpaddor i G2-kullen! Först att födas var en mycket silvrig mönstrad hona, och jag konstaterade snabbt: en svartsilvertigré, eller eventuellt spotted liksom båda föräldrarna. Unge nummer två var en liten padda, röd i hela pannan och tydliga fläckar på ryggen. Ser ganska silvrig ut, och mycket ljus på ena frambenet. Tydligt agouti, men det exakta mönstret får fastställas senare.
När jag nu på fjärde dagen har lite mer ljus riktat mot bolådan har hona nummer ett -Gloria- en diffus kopparfärgad liten fläck på skuldran. Och är inte en halv framtass väldigt ljus? Båda föräldrarna är utan vitt så vit kunde den ju inte vara.
När mamma Cressida föddes för snart sex år sedan hände nästan samma sak. En fin svartsilverspotted hona med en lite förarglig vit tå... Hennes mamma är sköldpadd/vit så vitfläck var ju fullt möjligt. När hon var några dagar gammal tittar den då artonåriga dottern på henne och utbrister "Men mamma, hon är ju padda!" Efter granskning under starkare ljuskälla hittade vi några svaga röda stråk i pälsen, och dottern hade naturligtvis rätt! Med tiden blev det lite mer rött i pälsen och den "vita" tån antog en cremeaktig nyans eftersom hon är silver. Cressida har fortfarande väldigt lite rött, och det är framför allt denna vaniljkrämsfärgade rödsilvertass som avslöjar henne som padda.
Till mitt försvar den gången får jag väl säga att vita tassar var fullt möjliga. Så är inte fallet den här gången, men jag upptäckte åtminstone mitt misstag innan den nu vuxna dotterns stundande besök!

Hade jag dessutom tänkt ett varv längre skulle jag inte ens behövt titta efter något rött i det svarta, eftersom det i den denna kombination bara kan bli röda eller sköldpaddsfärgade honor. Något jag egentligen är mycket väl medveten om, men det hjälper ju inte när man bara använder ögonen och inte tänker efter lite också...

Nu återstår frågan om även pojkarna är silver, men som sagoberättaren H C Andersen sa, se det är en helt annan historia.

Gloria -en smygpadda!

Mamma Cressida, en dag gammal


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar