lördag 20 juli 2013

Ny uppfödarkarriär?!

De senaste veckorna har det pågått en biologilektion i köket. Nej, den här gången handlar det inte om katter som fortplantar sig ;-) Det finns andra intressanta djur i vår värld, till exempel fjärilar!
I ett buskage brännnässlor ute i hagen vimlade det en dag av svarta fjärilslarver. Dessa hungriga, håriga små varelser hade framtiden utstakad för sig som fjärilsarten Påfågelsöga (Inachis io). Ett gäng fick följa med in och placerades i ett terrarium. Fascinerande att se vilka mängder nässelblad de kunde tugga i sig! I en vecka fick man hämta färska blad morgon och kväll, sedan lugnade de ner sig och plötsligt hängde ett antal puppor i terrariet. Nu var det bara att vänta!
Efter en dryg vecka började det hända saker -och i onsdags kväll kröp den första fjärilen ut ur sitt skal, och under natten alla de övriga! Terrariet bars ut, och efter att deras vingar torkat och blivit stabila släpptes de alla ut i friheten!
Några fler "kullar" har vi inte på gång, men det var mycket intressant att följa denna process, och ingen lärobok kan tydligare illustrera fjärilens väg från larv till färdig individ!    

Larverna har flyttat in -Cressida har kontrollerat och godkänt!

De ljusa pupporna syns i mitten av bilden.

Fjärilskläckning tilldrar sig stort intresse!

Svarta vingar förbereder sig för den första flygturen!

Vackert Påfågelsöga på väg ut i friheten!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar