söndag 22 juli 2012

Inte bara skitskog...

Eftermiddagen har tillbringats i skogen med lille Enzo. I drygt två timmar traskade vi omkring mellan Koerhult och Gäddered. Min uppfattning om skogarna häromkring kan sammanfattas med ett enda ord: skitskog... Är det inte rena mossar så är det vått ändå, skogen är inte särskilt välskött -allt kan inte Gudrun lastas för- och stickvägarna är sönderkörda. Men letar man tillräckligt kan man ändå hitta en del riktigt fina stigar!

De som tror att italienska vinthundar är små ömtåliga porslinshundar är välkomna att följa med Enzo ut i skogen! Han är en riktig liten tuffing som outtröttligt far fram överallt, hoppar över vattenfyllda diken -det har hänt att han plumsat i också- och kämpar bland ljung och ormbunkar där bara nosen sticker upp. Men efter mer än två timmar i sjuhäradsskog gav han upp: en framtass gjorde ont och då är det fruktansvärt synd om liten hund. Tänk er en hund som tycker synd om sig själv, multiplicera med tio och ni har en italienare med aj i tassen!

Själv blev jag också lite trött i armen av att bära kassen med kantareller! Det finns verkligen massor i år. De som växer på de närmaste stigarna överlåter jag åt folk som vågar sig hit från stan -det är längre in i skogen fullvuxne Herr Kantarell bor!
Den största behållningen från dagens runda var de hjortron jag hittade i utkanten av en mosse. De hjortronplantor jag sett i mitt liv har vuxit på betydligt nordligare breddgrader! Även mängder med tuvor av klockljung träffade jag på. Kan också notera att jag vistades i denna skog i över två timmar utan att bli blöt om fötterna -bra kängor och noggrann koll på var man sätter fötterna!

Rubus chamae morus -Hjortron

Ett gäng kantareller följde med tillbaka!

"Matte, matte, jag är sårad!"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar