torsdag 12 juli 2012

Inte bara lampan är magisk!

I år tar oss Kulturföreningen Tågets sommarteater till Tusen och en natts förtrollade allmänarabiska värld när de ger Aladdin på Parkteatern i Borås. Dit begav jag mig igår kväll med sexårige sonen, som är väl bekant med Disneys version av denna klassiska saga. Barn har ju som bekant ofta en bestämd uppfattning om hur en saga ska berättas och nu skulle det bli intressant att se hur denna version mottogs. Succén kunde inte varit mer total: den sammanlagt nästan två timmar långa föreställningen höll honom trollbunden, och denna teaterupplevelse är något han sent kommer att glömma!
Även jag, som kan vara ganska svårflirtad när det gäller teater, inte minst när den riktar sig till en yngre publik, fick mycket ut av denna föreställning. Regin, av Jonas Zughaft, håller genom hela verket och blir bättre allt eftersom handlingen framskrider. Skådespelarinsatserna -med många unga förmågor- är utmärkta över lag, och helt lysande i fråga om den onde Mustapha (Pethra Magnusson) och Anden (Stina Johansson). Scenografin är enkel men väl genomtänkt, och ljud- och ljuseffekterna fungerar bra utan att vara överdrivna. Kanske fanns det en risk annars när man efter att ha spelat i Ramnparken tidigare år nu flyttat inomhus att överutnyttja de tekniska möjligheter detta ger, men den fällan har man inte gått i. Efter ungefär halva föreställningen tar man paus och lämnar publiken med en cliffhanger -eller ska jag säga cavehanger?- bara för att till den unga publikens förtjusning dyka upp utanför byggnaden och mingla medan förfriskningar serveras.
Två föreställningar återstår, imorgon och på lördag, och har ni möjlighet så gå och se Aladdin! Teater för barn, men inte barnteater, utan en föreställning som har något att ge publik i alla åldrar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar